Idén is együtt ünnepeltük a designt

Véget ért az idén húszéves Budapest Design Week jubileumi programsorozata. A kerek évforduló lehetőséget adott a visszatekintésre és az elmúlt évtizedek hazai designeseményeinek értékelésére, megünneplésére. Tettük mindezt a BDW központi eseményein és a partnerprogramokon egyaránt. A magyarországi designszcéna számos olyan szereplőjét invitáltuk részvételre és vontuk be a közös ünneplésbe, akik hozzánk hasonlóan a 2000-es években vagy azt megelőzően kezdték bontogatni szárnyaikat és azóta is meghatározó szereplői a hazai, illetve a nemzetközi piacnak is.

A designerek a BDW által szervezett előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken, a Nyitott Stúdiók programjain, épületbejárásokon, workshopokon és a velük készült interjúkban is arról számoltak be, hogy a hazai design jelentős változáson, fejlődésen esett át az elmúlt évtizedekben; új utak és lehetőségek nyíltak meg, támogatva a szakmai érvényesülést.

Minderről több esetben személyesen is meggyőződhettek az érdeklődők, hiszen a visszatekintés és az elmúlt évtizedek eredményeinek ünneplése mellett a jelen eseményei és sikerei is fókuszba kerültek, de a várható jövő és a design kapcsolata is témája volt a programsorozatnak.

Napjaink tehetségeit a fesztivál hagyományos nyitóeseményén ünnepelhettük, ekkor került sor a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadására is. Összesen 17 fiatal tehetség, tervezőcsoport és a hazai design alakulását több éve meghatározó szakember, designvállalkozás, gazdálkodó szervezet részesült elismerésben, köztük divat- és bútortervezők, illetve használati tárgyak, orvosdiagnosztikai termékek és mozgásterápiás eszközök tervezői.

A jelen folyamataiba és a jövőt meghatározó fejlesztésekbe nyújtott betekintést a Nyitott Stúdiók program is, ami a BDW legnépszerűbb eseménye. Nem véletlen ez, hiszen ilyenkor lehetőség nyílik személyesen is találkozni, beszélgetni a tervezőkkel, akik a kulisszák mögé is bepillantást engednek, amire máskülönben ritkán van lehetőség. Idén húsz stúdió várta a design friss történéseire kíváncsi és nyitott közönséget.

A technológia rohamos fejlődése és a mesterséges intelligencia hétköznapjainkban való megjelenése elengedhetetlenné tette, hogy a jubileumi BDW programjában a jövőkutatás témaköre is kiemelt helyet kapjon, de a design jövőformálásban betöltött szerepéről és a jövőbe mutató fejlesztések designra gyakorolt hatásáról is szó esett az előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken. Így jövőkutató és MI-szakértő is vendége volt az eseménysorozatnak.

A fesztivál saját szervezésű programjaihoz idén több mint 60 szakmai partner csatlakozott, hogy a fővároson kívül Pécsett, Szombathelyen és idén először Szegeden is összesen több mint 150 változatos programmal ünnepeljék a designt és közösségét.

Az ünneplés nem ér véget a személyes találkozásokra is lehetőséget nyújtó hagyományos programokkal, a budapestdesignweek.hu weboldalra és a fesztivál közösségimédia-felületeire ugyanis folyamatosan kerülnek fel jubileumi tartalmak. Amellett, hogy a BDW-n minden évben vagy időről időre részt vevő designerek és elméleti szakemberek felidézik az elmúlt két évtized jelentős eseményeit, világhírű magyar tárgyak és tervezőik is megismerhetők a honlapon, de a hazai designszcénát meghatározó kreatív szakemberekkel készült interjúkkal is rendszeresen bővül az oldal. A (kezdő) vállalkozókat vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatos hírek és információk segítik, a továbbtanulni vágyók pedig az oktatási intézmények által megosztott tartalmak között böngészhetnek.

Akik könnyed témára vágynak, azok többek között néhány kreatív szakember kedvenc tárgyát ismerhetik meg a weboldalt olvasgatva.

Habár az idei Budapest Design Week véget ért, szakmai partnereink egyes programjai akár a jövő év elejéig is megtekinthetők a fővárosban. A fesztiválon túlnyúló programokról a budapestdesignweek.hu oldalon a Program 2023 menüpont alatt tájékozódhatnak.

A Budapest Design Week idei kínálatából több kiállítást a fesztivál idején túl is megtekinthetnek az érdeklődők: november 7-ig várja a látogatókat a magyar tervezőgrafika és tipográfia ikonikus programját, a 2012–14 között működő Font Front alkotói szerveződést megidéző Font Front Rematch kiállítás a Kastner Kommunityben, a Goldberger Textilipari Gyűjtemény épületében pedig a hazai kortárs kárpitosdesignt ismerhetik meg az érdeklődők november 19-ig a Textillel-fával kiállításon.  A Határtalan Design – Reflexiók nemzetközi hangzótárgy-kiállítás és összművészeti rendezvénysorozat keretében Ligeti György születésének 100. évfordulójához kapcsolódva a zeneszerző által inspirált tárgyak tekinthetők és hallgathatók meg november 26-ig a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A Ráth György-villában 2024. január 7-ig látható a Körforgásban című kiállítássorozat legfrissebb tárlata, Buliash Todaeva orosz-kalmük származású designer alkotásai, aki a fenntarthatóságot állítja fókuszba: ez alkalommal az Iparművészeti Múzeum felkérésére Szilvássy István Kentaur bútorcsaládjának feldolgozásával reflektál a témára.

Az idei Budapest Design Week szervezője a Magyar Formatervezési Tanács, kurátora Koós Daniella volt.

Tartsanak velünk az előttünk álló évtizedekben is!

2023/11/06